Tryckfrihetsförordningen 1766 fyller år – Riksarkivet anordnar seminarium
Måndag 2 december 2024, klockan 15:00
Riksarkivet, Fyrverkarbacken 13, Stockholm
Den 2 december 1766 blev Sverige det första landet i världen att införa en grundlag som avskaffade censur och öppnade myndigheternas arkiv för allmänheten – Tryckfrihetsförordningen. År 2023 erkändes Tryckfrihetsförordningen som ett världsminne av Unesco. Världsminnet innefattar inte bara själva förordningen utan även de källor som berättar om dess tillkomst. Dessutom inkluderas trycksaker och pamfletter, vilka utgör en del av resultatet av förordningens införande. Detta unika arkivmaterial förvaras på Riksarkivet och Kungliga biblioteket.
För att uppmärksamma detta bjuder Riksarkivet in till ett seminarium där vi sätter dagens Tryckfrihetsförordning i fokus utifrån det samhällsklimat och de debatter om tryckfrihet och offentlighetsprincip vi har idag.
Medverkande:
Hans-Gunnar Axberger, tidigare Justitieombudsman, Pressombudsman och professor i juridik.
Ulrika Geijer, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Malmö. Expert och utredare i flera utredningar om offentlighetsprincipen, nu senast för utredningen Offentlighetsprincipen eller insynslag Allmänhetens insyn i enskilda aktörer inom skolväsendet, SOU 2024:28.
Ulf Fahlén, chefredaktör nyhetsbyrån Sirén
Karin Åström Iko, Riksarkivarie.
Moderator: Anna-Karin Johansson, tidigare generalsekreterare för Svenska Unescorådet.
Seminariet avslutas med mingel. Det blir också visning av Riksarkivets del av världsminnet Tryckfrihetsförordningen 1766. Även Kungliga biblioteket kommer medverka med material om sin del av världsminnet.
Välkommen med din anmälan!