event-cover-image
Kurs: bli diplomerad ESG-controller

Kurs: bli diplomerad ESG-controller

Onsdag 4 september 2024, klockan 14:30

Stockholm/distans

Bli diplomerad ESG-controller. 

Välkommen på en digital utbildning som rustar dig med kapacitet och förmåga att axla en roll som ESG-controller.

Efterfrågan på ESG-controllers ökar kraftigt till följd av nya EU-regler och marknadskrav, där hållbarhet blir alltmer affärskritiskt. En ESG-controller har som uppgift att vara en nyckelspelare i ett företags hållbarhetsredovisning där hundratals datapunkter ska sammanställas, redovisas och följas upp. Rollen kräver en förståelse för hållbarhetsagendan, ledande standarder och ramverk inom allt från klimat till mänskliga rättigheter. 

ESG-controllern ansvarar och hanterar flödet agv data och information inom miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. Dessa datapunkter ligger i stor utrsträckning till grund för bedömningar av ett företags ESG-prestanda, men utgör också ett strategiskt underlag för företagsledning och styrelse. ESG-controllern är en nyckelspelare som sannolikt utgår från ekonomiavdelningen, men samarbetar med hållbarhet, kvalitet, HR, inköp, marknad och andra nyckelfunktioner. 

Bakgrund

EU-lagen CSRD (Corporate Sustainability Reportering Directive) tvingar tusentals svenska och europeiska företag att rapporta och redovisa hållbarhetsinfromation enligt en ny standard de kommande åren. Implementeringen innebär att många funktioner i ett företag behöver bli delaktiga i arbetet med att samla och rapportera ESG-data, som ges samma status som den finansiella årsredovisningen och ska in i förvaltningsberättelsen. Det innebär att ekonomiavdelningen får ett nytt ansvar i att hantera och kvalitetssäkra flöden av information. I och med detta växer ett behov av nya roller, som ESG-controllers, som är en relativt ny yrkesroll på frammarsch. Utbildningen underlättas om du har arbetat med hållbarhet och ESG tidigare, men det är inget krav. Du bör dock ha erfarenhet eller förståelse för finansiell redovisning och ekonomi sedan tidigare. Utbildningen kräver självstudier mellan utbildningstillfällena.

Som kursdeltagare får du:

  • Kunskap om vad som förväntas i rollen som ESG-controller

  • Aktuell information om nya EU-regleringar, ledande ramverk och standarder som styr ESG-rapporteringen

  • Teoretisk och praktisk kunskap i hantering och verifiering av ESG- och hållbarhetsinformation

  • Insikt i best practice hos bolag idag

  • Möjlgihet att bli del av en hållbarhetsgrupp med ansvar att redovisa enligt nya EU-lagen CSRD och ESRS (European Sustainability Reporting Standards)


Kursinnehåll

Kursen är fördelad på tre utbildningstillfällen. Mellan blocken krävs självstudier då du arbetar hemma med inläsning av fallstudier som kan appliceras i organisationer.

Deltagarna får, vid genomförd utbildning, ett diplom och medlemskap i ett nätverk där övriga kursdeltagare, och andra med liknande bakgrund, deltar för att dela erfarenheter och best practice. 

Utbildningstillfälle 1, 4 september 2024 kl. 14:30-17:30 

  • Programstart. Introduktion till ESG och EU:s nya spelplan för en hållbar utveckling

  • En historisk överblick, från CSR och hållbarhet till ESG och CSRD

  • Från soft law till hard law. Översikt av relevanta ramverk inom hållbarhet och EU-lagarna som förändrar spelplanen (SFDR, EU-taxonomin, CS3D, Green Claims Directive etc.) 

  • Nya krav på hållbarhetsrapportering enligt CSRD. Översiktlig implementering och kraven i svensk lagstiftning (ÅRL och ABL)


​Utbildningstillfälle 2, 11 september 2024 kl. 14:30-17:30 

  • Strategiskt hållbarhetsarbete och grunderna i ESG-redovisning enligt ESRS 

  • ESG-data som strategiskt underlag för bolagsstyrning

  • Dubbel väsentlighetsanalys som grund för rapporteringen, med koppling till strategi, affärsmodell och värdekedja 

  • ESRS upplysningskrav och datapunkter. Genomgång av standarderna för redovisning


Utbildningstillfälle 3, 18 september 2024 kl. 14:30-17:30 

  • Från ord till handling: rapportering i praktiken. Framtagning av policyer, handlingsplan, mål och mätetal

  • Datahantering: att hitta ett bra systemstöd 

  • Strukturering av hållbarhetrapporten och digital taggning av hållbarhetsdata

  • Avslutning och nästa steg 

 

Kursavgift

Pris för Interim Search-konsulter: 9 990 kr exkl. moms (du behöver finnas med i vårt nätverk)

Ordinarie pris: 11 990 kr exkl. moms 


Anmäl dig senast den 16 augusti 2024. 

 

Kursledarna 

Scarlett Roa. Scarlett är hållbarhetsledare och juridisk expert inom ESG som ägnat de senaste två decennierna att hjälpa företag avancera sin hållbarhetsagenda. Hon utbildar i EU:s regelverk inom ESG och har hjälpt många företag med implementering av CSRD/ESRS. Scarlett har tidigare arbetat som hållbarhetschef och hållbarhetskonsult på företag som Almi Företagspartner, Svenska Spel, Praktikertjänst, Dafo och Gunnebo. Hon är även grundare av Brundtland Sustainability Agency AB, en hållbarhetsbyrå som vägleder organisationer i komplexa hållbarhetsfrågor.

Mikael Salo. Mikael är en erfaren hållbarhetsexpert, moderator och föreläsare som under 15 år arbetade som chefredaktör för Miljöaktuellt och Aktuell Hållbarhet inom Dagens industri-gruppen. Mikael har grundat koncept som Hållbart näringsliv, Hållbara finanser och ESG-rankningen Hållbara bolag. Han har också arbetat som hållbarhetschef för ett noterat bolag, samt utvecklat och lett en CSRD-kurs för styrelser och ledningsgrupper. Idag driver Mikael nätverket CSRD Implmentation Taskforce som samlar ledande hållbarhetsexperter och bolag i implementeringen av den nya EU-lagen. 

Bokningstyp Antal Pris / Antal

Dela