event-cover-image
Finska krigsbarn

Finska krigsbarn

Fredag 29 november 2024, klockan 11:30

Digitalt

Cirka 70 000 barn evakuerades från Finland under andra världskriget och ett par år efter krigsslutet. Barnen evakuerades i första hand till Sverige. Vilka typer av handlingar kan finnas i arkiven gällande dessa krigsbarn? Vad vet vi om barnens resor och de svenska fosterfamiljerna?

Riksarkivet får in många frågor om finska krigsbarn, både från barnen själva och från anhöriga. Riksarkivet i Stockholm har arkivet Hjälpkommittén för Finlands barn, det var genom denna organisation som de flesta av barnen kom till Sverige.

I lunchföredraget berättar Riksarkivets Ulrica Hofverberg om bakgrunden till kriget och barnomflyttningarna. Du får höra om barnens resor och om de svenska fosterfamiljerna. Ulrica berättar också om, och visar olika typer av, handlingar som kan finnas i arkiven gällande ett krigsbarn.

Barntransporterna åren 1939-1944 har kallats ”världshistoriens största barnutvandring”. Överföringen av barn skedde med båt och flyg, samt med järnväg över Haparanda när de andra färdsätten blev farliga. De flesta barnen kom till helt främmande människor.
Ungefär 7 000 barn blev kvar i Sverige.

Arrangemanget är kostnadsfritt och genomförs digitalt via Zoom. Föranmälan krävs. Sista anmälningsdag: 27 november.

Länk till föredraget skickas till dig med bekräftelsen på din anmälan. Håll lite koll på skräpposten, då bekräftelsemejlet ibland kan hamna där.

Föredraget spelas in och publiceras i Riksarkivets YouTube-kanal i efterhand.

Riksarkivet behandlar personuppgifter för olika ändamål och är personuppgiftsansvarig för den behandling som sker. Läs mer här: https://riksarkivet.se/personuppgifter

 

Bokningstyp Antal Pris / Antal

Dela