event-cover-image
Den unge Gustav Eriksson ‒ ett kungaämne?

Den unge Gustav Eriksson ‒ ett kungaämne?

Fredag 29 september 2023, klockan 11:30

Digitalt lunchföredrag med Roger Axelsson, Riksarkivet i Stockholm.

I lunchföredraget försöker Roger Axelsson nyansera bilden av kungens barn- och ungdom. Roger har skrivit artikeln ”FRÄLSEMANNEN Gustav Eriksson (Vasa) – person, familj och nätverk” som är en av de 24 artiklarna i Riksarkivets årsbok ‒ Sverige 1523.

Gustav Vasa förstod värdet av att skriva sin historia. Hans egna krönikörer författade den så som han ville, en del menar att han själv styckevis höll i pennan. När det gäller hans kungagärning har vi offentliga handlingar och krönikor utanför kungens kansli att jämföra med.

Beträffande Gustavs barn- och ungdom är det ett problem då det endast är hans egna anekdotiska och tillrättalagda berättelser som är bevarade. Ett fåtal samtida källor nämner den unge Gustav Eriksson innan han blir riksföreståndare och kung. Vad göra? Ett försök att nyansera bilden av kungens barn- och ungdom.

Arrangemanget är kostnadsfritt och genomförs digitalt via Zoom. Föranmälan krävs. 
Sista anmälningsdag: 27 september

Länk till föredraget skickas till dig med bekräftelsen på din anmälan. Håll lite koll på skräpposten, då bekräftelsemejlet ibland kan hamna där.

Föredraget spelas in och publiceras i Riksarkivets YouTube-kanal i efterhand.

Riksarkivet behandlar personuppgifter för olika ändamål och är personuppgiftsansvarig för den behandling som sker. Läs mer här: https://riksarkivet.se/personuppgifter

Bokningstyp Antal Pris / Antal

Dela